Het klimaat warmt op en dat zorgt voor allerlei problemen. Zo worden weer omstandigheden extremer, zoals grotere buien, maar ook langere periodes van droogte. Zeker in armere landen kan dit hele hevige gevolgen hebben, zoals in Bangladesh, waar hele stukken land in het water verdwijnen. Energie opwekken op een klimaatneutrale manier zou enorm kunnen helpen bij het verbeteren van het klimaat. Een veel gebruikte klimaatneutrale stroombron, is het zonnepaneel.
Werking zonnepanelen
Wat een zonnepaneel doet, is het omzetten van de energie van een lichtstraal, in elektrische energie. Dit werkt ongeveer doordat het foton ergens doorheen moet, wat weerstand geeft en vervolgens wordt de energie die daardoor vrijkomt afgenomen en omgezet in elektriciteit. Hoewel een enkele zonnecel niet veel verschil zal maken, zal een aantal zonnepanelen monteren, waarop dus vele zonnecellen zitten, wel degelijk uitmaken en kunnen zorgen voor een grote hoeveelheid stroom. Bijvoorbeeld genoeg om een huishouden van stroom te voorzien bij een goed zonnige dag.
Problemen met zonnepanelen
Die laatste zin impliceert al een belangrijk probleem. Als de zon een dagje wat minder fel schijnt, bijvoorbeeld door bewolking, dan is er een stuk minder energie uit de panelen. Dit is ook waarom zonnepanelen ermelo veel minder opbrengen dan zonnepanelen ergens in de Sahara bijvoorbeeld. In Ermelo schijnt de zon immers veel minder veel dan in de Sahara en daardoor leveren zonnepanelen ook veel minder op in Nederland. Maar naast geografische ligging, is ook gewoon het weer een belangrijke factor, waardoor zonnepanelen eigenlijk niet betrouwbaar stabiel een stroomnet kunnen onderhouden en eigenlijk wel geholpen moeten worden door andere bronnen.
Oplossingen met zonnepanelen
Dit betekent dus dat zonnepanelen wel degelijk een goede bijdrage kunnen brengen aan het stroomnet, in combinatie met andere bronnen. Zo zou bijvoorbeeld erg goed kunnen werken een net dat werkt op onder andere kernenergie, wat ook een geheel klimaatneutrale bron van stroom is, samen met windenergie, zonne energie en ook nog biobrandstoffen en biomassa. Dat laatste houdt dus in het gebruik van planten als energie bron, wat alleen zou resulteren in de komst van gassen in de atmosfeer die er al in waren, al dan niet in vaste vorm. Ook kan dit makkelijk gecompenseerd worden, door de planten steeds weer te herplanten, iets dat in een kwekerij ook gewoon sowieso al gebeuren zou en dus niet veel extra moeite zou kosten, aangezien de boer ook geld wil verdienen aan zijn grond.