Onze wereld verbruikt veel energie. Iedereen heeft tegenwoordig vele apparaten in huis die stroom verbruiken en daarom heeft ieder land wel behoefte aan energie centrales. Echter zijn er vele overwegingen te maken bij het bouwen van dit soort centrales. Zo moet je onder andere rekening houden met de uitstoot die een centrale produceert, met name vanwege milieu en klimaat.
Ouderwetse manieren van stroom opwekken
Klassiek wordt energie opgewekt door verbranden van fossiele brandstoffen. Vooral kolen en gas zijn veel gebruikte bronnen. De verbranding van de brandstof leidt tot de verhitting van water, wat daardoor verdampt. De stoom die dan ontstaat zet een rad in beweging en dat rad zal als een soort dynamo zorgen voor stroom, die dan vervolgens aan het net dus spanning levert. Dit soort manieren van stroom verwekken zijn echter zeer vervuilend. Door de verbranding van kolen komt er veel fijnstof in de lucht, wat niet gezond is voor mensen die in de buurt wonen. Ook komen er extra broeikasgassen in de atmosfeer, wat dus zal leiden tot extra opwarming van de aarde, met alle gevolgen van dien.
Moderne manieren van stroom opwekken
Tegenwoordig zijn er echter veel schonere manieren om stroom op te wekken. Zo worden er veel pv-systemen gebruikt, waarmee zon omgezet wordt in elektriciteit. Zo zijn er bijvoorbeeld veel zonnepanelen agrarische sector te vinden, waar boeren dus hun schuur daken vol leggen met zonnepanelen, om zo energie op te wekken voor zichzelf, maar ook voor de mensen die in de buurt wonen van de boerderij.
Daarnaast wordt er ook veel gebruik gemaakt van windmolens. Dit zijn grote turbines die vaak in weilanden staan, veelal langs snelwegen, die als een soort dynamo die door de wind is aangedreven stroom opwekt. Dit zijn dus bronnen die geheel zonder uitstoot stroom kunnen produceren en dus zeer geschikt zijn als het aankomt op klimaatneutraliteit en milieuvriendelijkheid.
Balans
Een probleem met die bronnen is echter dat ze alleen werken als het waait en als de zon schijnt. Daarom is het nodig om ook een stabielere bron te hebben ernaast. Zo kan je bijvoorbeeld dit combineren met kernenergie, zodat je een stroom net hebt dat niet plots uit zal vallen in het geval van een windstille nacht. Daarmee kan je namelijk de schommelingen in de productie opvangen van de wind en zonne energie, zodat niet ineens bij iedereen de stroom uitvalt tot het weer gaat waaien.